dimarts, 3 de maig del 2011

Simbolisme del llorer

La ruta   Maria Àngels  Ànglada  - Verdaguer  ens  endinsa  en  els  últims esglaons  de  la  vida  de  Mossèn Cinto.És  així com  una  petita  mostra de  la  seva  gran  sensibilitat  queda  reflectida en  les  paraules que va  dir quan  se n'anà    de  la  casa rectoral  de  Vinyoles.
"Recomanant amb molta  insistència que  no  deixessin morir  el  seu  llorer ,  que  ell  havia  plantat. "
Aquest  motiu   m'ha  portar  a  esbrinar  alguns  trets  fonamentals  d'aquest   arbre.





El llorer o llor  és un arbre perennifoli diòtic, únic representat europeu de la família de les lauràcies


Simbologia


Segons la mitologia grega, quan el déu Apol·lo, bojament enamorat de Dafne, va veure que Dafne es convertia en un llorer, va prometre que la corona de llorer seria el símbol de triomf i així tothom la recordaria eternament. A l'antiguitat i l'edat mitjana s'utilitzava aquesta planta per coronar als poetes (el déu Apol·lo  portava una corona similar), els artistes i els savis, tradició que té origen el els triomfs romans, on es coronava coronava els generals victoriosos en la seva entrada a la ciutat. Als estudiants que superaven les proves de retòrica se'ls donava una branca de llorer i d'aquí deu derivar el fet d'anomenar-los baccalaureatus (batxiller).
Des d'un punt de vista simbòlic existia la creença que aquest arbre no podia ser abatut pels rajos, per la qual cosa alguns romans a casa seva tenien unes branques en el moment de la tempesta per no ser atrapats en una descàrrega elèctrica. Ha estat un símbol en triomfs artístics,militars, universitaris i esportius.

Curiositats

És tradició portar les seves branques el diumenge de  Rams a beneir, per commemorar l'entrada de Jesús a Jerusalem.
Les seves fulles s'utilitzen per condimentar el menjar.
El llorer és una planta molt utilitzada en medicina, es reconeguda les seves propietats com a digestiu i estomacal .



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pels vostres comentaris.Una abraçada,